EkoTeko-hanke halusi tutustua siihen, mitä kestävän kehityksen arvoja voidaan paikallisessa yritystoiminnassa toteuttaa, ja järjesti yhdessä Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistyksen kanssa energiakävelyn Mimis – Kotipellon puutarhalle. Kotipellon puutarha on vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka tuottaa ravintoloihin ja kauppoihin syötäviä kukkia ja versoja. Puutarhan toiminnassa on monta ympäristönäkökulmasta mielenkiintoista ratkaisua.
Kiertotalous kuulostaa käsitteenä uudelta, mutta se on tavallaan paluuta vanhan kansan viisauteen, miten ihmisen tulisi elää luonnonvaroja arvostaen ja säästäen. Kiertotalouden perustana on ajatus siitä, ettemme haaskaa luonnonvaroja, vaan käytämme kaikki resurssit tarkkaan, ja mieluusti moneen kertaan. Kiertotaloudessa yhden roska voi olla toisen aarre. Tämä sanonta pätee mm. Kotipellon puutarhan lämmitysjärjestelmään, joka käyttää polttoaineenaan myllyteollisuuden sivutuotteena syntyvää kaurankuorta. Kaikki puutarhan tuotteiden pakkaamiseen käytetyt rasiat ovat 100% kierrätysmuovista tehtyjä. Myös kartonkirasioita on kokeiltu, mutta näissä tuotteiden säilyvyys oli vain puolet siitä mitä muovirasioissa. Kierrätys toimii myös tuotteiden kasvatukseen käytetyn turpeen suhteen, joka puutarhalta päätyy paikallisten maanviljelijöiden pelloille.
– Me ollaan aina kierrätetty kaikki, se on vaan niin selvä juttu. Pitäisi olla itseisarvo, että toimitaan näin. Puutarhalla on myös tähän asti käytetty vain biologista torjuntaa, että toiset ötökät syö toiset, pohtii Niko Honkanen, yrityksen toimitusjohtaja.
Kaikki kasvihuoneilla käytetty sähkö on uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua. Puutarhalle ei tule lainkaan kunnallisen vesijohtoverkoston vettä, sillä yritys on omavarainen veden käytön suhteen. 7000 neliön kasvihuoneen katolta johdetaan kaikki sadevesi tankkeihin, ja viereiseltä harjulta johdetaan lisäksi vettä. Vesi puhdistetaan ennen käyttöä sekä kastelu- että talousvesikäyttöön.
Älynystyröiden lisäksi visiitti Kotipeltoon inspiroi myös makuhermoja. Saimme maistaa upeita uusia yrttejä ja versoja, joista monet päätyvät huippuravintoloiden lautasille. Puutarhan toimintamalliin kuuluu toki myös se, että valikoimassa on kalliimpien tuotteiden lisäksi edullisempia tuotteita, jotka ovat tavallisen kuluttajan saatavilla kaupoissa ja lounasravintoissa. Paikallisia ja ohikulkijoita palvelee myös puutarhan yhteydessä toimiva tilapuoti.
Versomaistiaisissa ihastusta ja ihmetystä herättivät mm. purjo, retiisi, retikka, suolaheinät, pinaatti, wasabi, korianteri, ketunleipä, koreanminttu ja köynnöskrassi. Versojen popsiminen ei ollutkaan lainkaan tylsää ja väritöntä, ja jotkut osallistujista rohkenevat ehkä vierailun jälkeen suunnitella näiden uusien, maukkaiden ja todella terveellisten versojen käyttöä.
– Kyl nii hyvänmakussi heinii on!, kuului maistiaisten lomasta.
Puutarhan valikoimasta saattaisi löytyä myös lapsille uusi salaattipöydän herkku – lakritsiyrtti, joka oli kuin suun täydeltä karkkia!
Vierailu puutarhalle oli informatiivinen ja tulevaisuudenuskoa kasvattava sen suhteen, miten yritystoiminta voi olla eteenpäin suuntautuva, sekä samalla vastuullinen ja monia kestävän kehityksen arvoja edistävä.
Tiina Saaresranta
EkoTeko-hanke