Varsin Hyvälle 4 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt Suomesta 52 Leader-ryhmää CAP-rahoituskaudelle 2023–2027. Leader-ryhmät ovat maaseudun kehittämisyhdistyksiä, joissa ovat mukana alueen asukkaat ja kunnat sekä aluetta kehittävät yhteisöt.

Ministeriö on osoittanut Suomen Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen yhteensä 223 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 4 miljoonaa euroa kohdistuu Turun seudulla toimivalle Varsin Hyvä ry:lle. Leader-rahoituksesta 43 prosenttia tulee EU:lta, 37 prosenttia valtiolta ja 20 prosenttia Leader-alueiden kunnilta. Kuntarahoitus mukaan lukien rahoituksen kokonaismäärä nousee yli 5 miljoonaan euroon.

Neuvontaa, rahoitusta ja toimintaa

Varsinais-Suomessa toimii yhteensä viisi Leader-ryhmää (Varsin Hyvä/Turun seutu, Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit/Loimaan seutu, Ykkösakseli/Salon seutu ja Länsi-Uusimaa, I samma båt – Samassa veneessä/Turunmaan seutu ja Ravakka/Vakka-Suomen seutu/osa Satakuntaa), jotka saivat rahoitusta maaseudun kehittämiseen yhteensä lähes 21 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomen Leader-rahoituksen piirissä on vajaat 300 000 maaseutuasukasta. Leader-toiminnalla eli yhteisölähtöisellä paikallisella kehittämisellä toteutetaan osaltaan Suomen CAP-suunnitelmaa ja maakunnallista maaseudun kehittämisohjelmaa. Paikallisilla toimilla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallisia palveluja ja elinkeinoja, tuetaan mikroyrityksiä ja yrittäjyyttä sekä lisätään osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Leader-toiminta on ihmisten ja yhteisöjen aktivointia ja neuvontaa sekä rahoitusta ideoiden toteuttamiseksi.

Leader Varsin Hyvän paikallinen kehittämisstrategia kulkee nimellä Viisaasti vetävä, vireä, välittävä ja vihreä Turun seutu. Varsin Hyvä rahoittaa kehittämisstrategiansa mukaisia kehittämishankkeita ja myöntää yritystukia. Kehittämisstrategia on laajan osallistavan valmistelun tulosta ja jokaisella alueen asukkaalla ja toimijalla on ollut mahdollisuus vaikuttaa sen sisältöön.

Strategian painopistealueet ovat:

  • Vetävä (yhdistystoiminnan/elinkeinoelämän vetovoima)
  • Vireä (Elinvoima, hyvinvointi)
  • Välittävä (Kulttuuriperintö, paikallishistoria)
  • Vihreä (Kestävä kehitys)

Varsin Hyvän toimialueeseen kuuluvat Lieto, Masku, Nousiainen, Paimio, Rusko, Sauvo ja Taivassalo sekä kaupungeista seuraavat alueet (pl. teollisuusalueet):

Kaarina (ent. Piikkiön alue, Kuusiston saari)
Naantali (Livonsaari sis. Lempisaaren alue, Luonnonmaa, Merimasku, Rymättylä, Velkua ja Naantalin vanha kaupunki)
Raisio (alue Palovuoresta Haunisten altaalle ja Raision joelle, Krookila)
Turku (Maaria, Paattinen ja Kakskerran alue (Kakskerta, Satava, Kulho, Järvistensaari, Isosaari, Mäntysaari, Haapaluoto, Kuusiluoto, Hinttinen, Niittusaari, Jukoluoto, Latosaari, Ollilansaari)

Rahoitusta voi hakea myöhemmin keväällä, kun uutta kautta koskeva kansallinen lainsäädäntö ja toimeenpano valmistuvat. Tukea on mahdollista hakea nyt myös osa-aikaiseen yrittäjyyteen ja yrityskokeiluihin. Uutena teemana on myös älykkäät kylät -yhteistyö.

Lisätiedot:

Leader Varsin Hyvä: Pia Poikonen, p. 050 338 3867, pia.poikonen@varsinhyva.fi