Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

BikeMenu

BikeMenu – pyörämatkailu ja lähiruoka osana Itämeren rannikko- ja saaristoalueiden reitistöä

Hankeaika 15.3.2020-30.6.2021

 

BikeMenu on hanke, jossa selvitetään mahdollisuutta luoda pyöräilyyn ja lähiruokaan perustuva kansainvälinen matkailukohde, joka käsittää Lounais-Suomen, Ahvenanmaan, Viron Läänemaan, Hiidenmaan ja Saarenmaan sekä Ruotsin Uppsalan läänin. Hankkeen toiminta painottuu Lounais-Suomeen: Varsinais-Suomi, Pyhäjärven-Rauman seutu Satakunnasta ja Vihdin-Karkkilan seutu Uudeltamaalta.

Hanketta hallinnoi Varsin Hyvä ry, jonka kanssa yhteistyössä toimii neljä muuta Leader-ryhmää: Pyhäjärviseutu, Ravakka, I Samma båt – Samassa veneessä ja Ykkösakseli. Hanke sai päätöksen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta 9.7.2020. Hankkeen budjetti on 28.440 euroa, ja se kestää vuoden 2021 kesäkuun loppuun.

Vastaa muuttuvaan matkailuun

Koronaepidemian jälkeen matkailun on arvioitu muuttuvan suosimaan pienempiä lomakohteita ja paikallisuutta, kuten lähiruokaa. Lentomatkustaminen vähenee ja aktiivimatkailu kasvaa. Matkailualaa pyörämatkailun kehittäminen kiinnostaa, koska sen avulla on mahdollisuus pidentää nykyistä lyhyttä kesälomakautta ja lisätä matkailutuloa. Esimerkiksi Euroopassa suosittua pyöräilysesonkia ovat sekä touko- ja kesäkuu että syksy aina lokakuun lopulle.

Lounais-Suomella on hyvät edellytykset kehittyä erityisesti pyörämatkailun yhdeksi kärkikohteeksi Suomessa. Alue tunnetaan monipuolisesta luonnostaan ja rikkaasta kulttuuristaan. Sen vahvuuksia ovat sekä kolme maalla ja kaksi merellä sijaitsevaa kansallispuistoa että kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki.

Vetovoimaa lisäävät ainutlaatuinen saaristo ja suositut nähtävyydet, kuten Turun linna ja tuomiokirkko, Muumimaa, Kuusiston Piispanlinnanrauniot, monet museot ja kirkot. Lounais-Suomi tunnetaan myös monipuolisesta lähiruoantuotannostaan. Lounais-Suomesta löytyy useita vaihtelevia retkipyöräilyreittejä, joista matkailullisesti valmiimpia ovat Rannikkoreitti, Saariston rengastie ja Tammireitit.

Monet kunnat, kuten Masku, Mynämäki ja Nousiainen, ovat lähdössä kehittämään pyörämatkailua. Näiden lisäksi yhdistykset esimerkiksi Taivassalossa, Rauman seudulla, Pyhäjärven ympäristössä ja saaristossa ovat kohentamassa luontopolkujaan. Myös vanhoja Pyhän Olavin, Pyhän Henrikin ja Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittejä ollaan tuotteistamassa matkailukäyttöön.

Yhteistyötä valmistelemaan

Kun Lounais-Suomeen yhdistetään myös vetovoimaiset pyörämatkailukohteet Ahvenanmaa, Viron saaret ja Haapsalun ympäristö sekä Ruotsin historiallinen Uppsala, syntyy kansainvälisestikin houkutteleva ja monipuolinen rannikko- ja saaristoalue. Alueet myös ovat keskenään saavutettavissa säännöllisillä ja edullisilla lauttayhteyksillä.

Hankkeessa valmistellaan kansainvälisen yhteistyön käynnistämistä ja luodaan suuntaviivat Itämeren alueen pyörämatkailun kehittämiseen, rakennetaan perustaa BikeMenu-konseptille ja -brändille. Lisäksi tiivistetään alan toimijoiden yhteistyötä niin paikallisesti kuin alueiden välillä.

Hanke tuottaa tietoa alueen retkipyöräilyreiteistä ja nykyisistä pyörämatkailutuotteista ja niiden soveltuvuudesta pyörämatkailukäyttöön sekä reittien varrella tarjottavista palveluista ja kiinnostavista luonto- ja kulttuurinähtävyyksistä. Matkailun kehittämisen ohella tietoja voi hyödyntää myös reittien virkistyskäytön parantamiseen.

Lisätietoa:

Jouko Parviainen
projektipäällikkö
puh. (+358 0)44 729 1302